17:22 / 28-12-2024
Gürcüstanda zəlzələ olub
Süni yumurta istehsal etmək istəyirlər
Tarix: 28-12-2024 17:45 | Bölmə: Cəmiyyət
Süni yumurta istehsal etmək istəyirlər

Yaxın gələcəkdə toyuqsuz yumurta istehsalı mümkün olacaq.

Reyting.az
xəbər verir ki, bunu elm adamları bildiriblər.

Qida sahəsində bu cür yeniliklərin, hansı keyfiyyət göstəriciləri əsasında həyata keçiriləcəyi hələ də şübhəli qalır.

Buna baxmayaraq, alimlər artıq qidalanma inqilabının astanasında olduqlarını iddia edirlər. Bəzi tədqiqatçılar hətta çıxış yolu olaraq bitki əsaslı yumurta analoqlarından istifadəni məqbul sayırlar.

Məlum olduğu kimi, bitki əsaslı belə yumurta əvəzedicilərinin yaradılması alimlərin, o cümlədən aparıcı şirkətlərin üzərində çalışdıqları bir layihədir. Hər il dünyada milyardlarla yumurta istehlak edilir ki, bu da birbaşa ekologiya və heyvanların rifahı ilə bağlı çox ciddi suallar yaradır.

İdeya ilə bağlı "Bu niyə vacibdir?" sualına cavab verən bir qrup alimin izahına görə, əslində, bitki yumurtaları yalnız orijinalı əvəz etməməli, həm də eyni funksiyaları yerinə yetirməlidir. Onlar inqrediyentləri bağlayır, daha sonra isə emulqator kimi fəaliyyət göstərir və nəticədə də qablara toxuma əlavə edir. Burada emulqatorun rolu böyükdür, çünki emulqator maddə kimi qarışmadan fəaliyyətinə davam edir. Nəticədə isə mayelərdən emulsiyaların əmələ gəlməsi təmin olunur.

Buna nəzarət etmək və istənilən nəticəni almağa nail olmaq, eyni zamanda baş verən prosesləri xüsusi diqqətlə, həm də xronoloji ardıcıllıqla izləmək tapşırığı getdikcə çətinləşdirir. Çətinliklərə görə, ruhdan düşməyən alimlərin fikrincə, bu sahədə qarşıya çıxan hər bir çətinlikləri dəf etməklə uğur əldə etmək mümkün olacaq.

Massaçuset Universitetindən olan alim Devid Culian Makklementsin rəhbərliyi altında çalışan bir qrup tədqiqatçı yumurta ağlarının xüsusiyyətlərini fəal şəkildə öyrənməyə başlayıblar. Araşdırmaların əsas məqsədi zülalların qızdırıldığı zaman çevrilməsini, qatlanma qabiliyyətini artırmaq, eləcə də gel quruluşunu yaratmaqdır. Soya, munq lobya və lupin kimi bitki zülalları üçün bu proses daha çox vaxt, həmçinin daha yüksək temperatur tələb edir.

Tədqiqatçılar bildiriblər ki, ümumiyyətlə, gələcəyin texnologiyaları çox ümidverici görsənir və bu elm aləmində çox dəqiq fermentasiya kimi müasir texnologiyalar alternativlərinin yaradılması üçün əsasa çevrilir. Alimlər qeyd edir ki, bu üsul çox miqdarda zülal istehsal etməyə də imkan verir, üstəlik, bitki mənşəli olan yumurta əvəzedicilərini qidalı, dadlı və istehsalını daha da asanlaşdırır.

Devid Culian Makklementsin və onun bu sahədə tədqiqatlar aparan həmkarlarının dediklərinə görə, demək olar ki, hər gün elm adamları mükəmməl bitki yumurtası yaratmağa yaxınlaşırlar. Belə əvəzedicilər yemək bişirməyə yanaşmanı da dəyişəcək. Alimlər ümid edirlər ki, bu yeni, həmçinin tamamilə bitki tərkibinə malik gələcəyin yumurtası hətta toyuq yumurtaları ilə də rəqabət aparacaq qədər əlverişli, ekoloji cəhətdən təmiz bir məhsula çevrilə bilər.

Elm adamları bildiriblər ki, bitki tərkibli yumurtalar qidalanma üçün orijinal yenilik kimi elm tarixinə düşəcək. Tədqiqatçılar belə yumurtaların insanların orqanizminə mənfi təsir göstərməyəcəyini deyirlər.

Oqtay QORÇU




Bölməyə aid digər xəbərlər
Dünən, 13:02 Sabah yağış yağacaq
26-12-2024, 12:56 Sabah yağış yağacaq

bütün xəbərlər