Qəhvə içənlərin orqanizmində bakteriya 8 dəfə çox olur
Tarix: 23-12-2024 12:06 | Bölmə: Slayd
Qəhvə içənlərin orqanizmində bakteriya 8 dəfə çox olur

İtaliyada aparılan bir araşdırma qəhvənin bağırsaq mikrobiomuna təsirini ortaya çıxarıb.

Reyting.az
xəbər verir ki, İtaliyanın Trento Universitetinin rəhbərlik etdiyi araşdırma çərçivəsində alimlər 25 ölkədən 54 mindən çox insanın tibbi məlumatlarını təhlil ediblər.

Mütəxəssislər qəhvə içənlərlə içməyənlər arasında mikrob fərqlərini ətraflı araşdırıblar. Tədqiqat qəhvə içən insanlarda bağırsaq mikroblarının müxtəlifliyinin əhəmiyyətli dərəcədə yüksək olduğunu göstərib. Xüsusilə, “Lawsonibacter asaccharolyticus” adlı bakteriyaların qəhvə içənlərdə qəhvə içməyənlərə nisbətən 4,5-8 dəfə daha çox olduğu üzə çıxıb.

Mütəxəssislər qəhvənin tərkibindəki bioaktiv komponentlərin, xüsusilə quinik turşusu və triqonelin kimi maddələrin mikrobunu artırdığını bildiriblər.

Tədqiqatın rəhbəri, professor Nikola Seqata qəhvə istehlakı ilə mikrob müxtəlifliyi arasındakı əlaqənin sağlamlığa birbaşa təsirinin hələ tam başa düşülmədiyini deyib. Tədqiqat bağırsaq mikrobiomunun ümumi sağlamlığa və immunitet sisteminə təsirini daha yaxşı başa düşmək üçün mühüm addım hesab olunur.

Mütəxəssislər bir daha sağlam bağırsaq mikrobiomu üçün balanslaşdırılmış qidalanmanın vacibliyinə diqqət çəkirlər.

V. QULİYEV




Bölməyə aid digər xəbərlər
bütün xəbərlər