70-dən çox məhsul qida allergiyasına səbəb ola bilər
Tarix: 03-08-2021 12:49 | Bölmə: Cəmiyyət
70-dən çox məhsul qida allergiyasına səbəb ola bilər

"Allergiya ən çox inək südünə, ondan hazırlanan məhsullara qarşı yaranır. Xüsusilə bir yaşınadək uşaqlarda özünü göstərir".

Reyting.az
xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssisi Hüseyn Qabulov deyib.

H. Qabulov bildirib ki, yenidoğulmuş dövrdə körpənin immun sistemi yalnız ana südünü qəbul edir və inək südünə kəskin reaksiya verir: "Adətən körpələrin 80 faizində zaman keçdikcə inək südünə allergiya itir.

Körpələrdə allergiyanın ən çox yayılma səbəblərindən biri də toyuq yumurtasıdır. Bu, kifayət qədər faydalı məhsuldur, yaxşı həzm olunur, uşağın böyüməsi və inkişafı üçün son dərəcə vacibdir. Toyuq yumurtaları uşağın həyatının ilk ilindən qida rasionuna daxil edilir. Eyni zamanda, o, allergenliyini göstərə bilər. Yumurta ağındakı zülalın həmçinin allergik reaksiyaya səbəb olması da mümkündür.

Fıstıq ən təhlükəli allergenlərdən biridir. Əksər hallarda insanı həyatı boyu müşayiət edir. Fıstıq allergiyası olan uşaqlarda hətta bu məhsulu yanında kiminsə yediyi zaman da inkişaf edə bilər. Fıstığın mikro hissəciklərinin havaya düşərək allergik reaksiyaya səbəb olması mümkündür. Bu baxımdan tərkibində fıstığın az miqdarda da olduğu bir çox məhsulun qablaşdırmasında müvafiq bir xatırlatma var.

Tez-tez rast gələn allergiya növlərindən biri də buğda allergiyasıdır, yəni, tərkibində buğda olan məhsullara allergiya. Əsasən bu allergiya böyüklər üçün tipikdir, lakin son illərdə uşaqlarda da getdikcə daha çox yayılıb. Uşaqlarda buğda allergiyası o qədər ciddi ola bilər ki, hətta bütün ailə tərkibində buğda olan məhsullardan imtinaya məcbur olar. Buğda allergiyası uşaqlar yaşlandıqca azala bilər".

Mütəxəssis qeyd edib ki, qoz allergiyası uşaqlar arasında tez-tez rast gələn qida allergiyalarından biridir və bunlara fındıq, badam, keşyu və s. qarşı reaksiyalar daxildir:

"Qoz alergiyası əksər hallarda genetik olur.

Balıq da yüksək dərəcədə allergenik bir məhsuldur. Əgər uşağın hər hansı bir balıq növünə allergiyası varsa, onda digər balıq növlərinə qarşı da yüksək həssaslıq qeyd olunur. Balıq allergiyasının yaş artdıqca itməsi nadir hallarda rast gəlinir və hətta daha şiddətli ola bilər. Bəzi uşaqlarda, balıq qızardılarkən onun qoxusuna güclü bir reaksiya inkişaf edir.

Ümumiyyətlə, 70-dən çox məhsul növü qida allergiyasına səbəb ola bilər. Bunların arasında bal, sitrus meyvələri, çiyələk, kivi, pomidor, kakao və s. yer alır.

Bir çox insanlar qida dözümsüzlüyünü qida allergiyası ilə qarışdırırlar, amma bunlar iki fərqli xəstəlikdir. Qida dözümsüzlüyü, allergiya ilə əlaqəsi olmayan və bədənin həzm problemləri ilə əlaqəli hər hansı bir qida və ya içki istifadəsinə mənfi bir cavab sayılır. Bəzi hallarda qida dözümsüzlüyü asimptomatikdir. Yeganə əlamət özünü pis hiss etməkdir. Buna görə qida dözümsüzlüyünü müəyyən etmək kifayət qədər çətin olur. Həkiminiz qida dözümsüzlüyü ilə əsl allergiyanı ayırd etməyə kömək edə bilər.

Qida allergiyalarının simptomları yüngül narahatlıqdan təcili tibbi yardım tələb edən ağır və ya həyati təhlükəli reaksiyalara qədər dəyişir.

Bu simptomlara aiddir narahatlıq, qaşınma, qızartı, ağızda, dodaqlarda, yanaqlarda, başda və bədəndə şişkinlik, öskürək, asqırma, nəfəs darlığı və tənəffüs yollarından fit səsi ilə gələn bir nəfəs, qarın ağrısı, ürək bulanması, qusma və s.".




Bölməyə aid digər xəbərlər
22-04-2024, 12:29 Sabah yağış yağacaq

{sape_links}{sape_article}