08:39 / 04-05-2024
Fironların lənəti... - Onların məzarını açan alimlərin ölüm səbəbi nədir?
07:20 / 04-05-2024
Yeni araşdırma: prostat xərçənginin qarşısı alınır
06:59 / 04-05-2024
Gənc riyaziyyatçı elmdə sıçrayış edib
23:59 / 03-05-2024
Sabirabad təhsilinə müdir təyin olunub
18:19 / 03-05-2024
Məşhur yazıçı oxucularını təəccübləndirib
18:01 / 03-05-2024
Naxçıvan Dövlət Universiteti yenidən təşkil ediləcək - Qərar
17:51 / 03-05-2024
Təhlükəsizlik Xidməti Paşinyanla bağlı araşdırma aparacaq
17:45 / 03-05-2024
Rusiya Ukraynaya qarşı kimyəvi silah tətbiq edir
17:42 / 03-05-2024
ƏƏSMN-nin kollegiya üzvlərinin sayı azaldılıb
17:28 / 03-05-2024
Ermənistanın dövlət büdcəsi kəsirlə icra edilib
17:26 / 03-05-2024
Prezident “Əmək pensiyaları haqqında” qanuna dəyişikliyi təsdiqləyib
17:23 / 03-05-2024
Ukraynaya IRIS-T sistemləri göndərən Berlindəki zavod yanır
17:17 / 03-05-2024
Prezident İlham Əliyev fərman imzalayıb
17:16 / 03-05-2024
Neftin qiyməti son üç ayda rekord dərəcədə aşağı düşüb
17:00 / 03-05-2024
Azərbaycan ilə Ermənistan arasında sərhədlə bağlı yeni razılaşma olacaq
16:58 / 03-05-2024
Güclü külək və yağışlı hava olacaq - Xəbərdarlıq
16:45 / 03-05-2024
Daha 66 dərmanın qiyməti ilə bağlı qərar verilib
16:36 / 03-05-2024
Tatarıstana genişmiqyaslı kiberhücum başlayıb
16:35 / 03-05-2024
Avropa çempionatı: millilərimizin rəqibləri müəyyənləşib
16:18 / 03-05-2024
Vilayət Eyvazov generalı özünə müşavir təyin edib
16:00 / 03-05-2024
XİN Böyük Britaniya səfirinə cavab verib
15:51 / 03-05-2024
İspaniya klubları türk oyunçunu transfer etmək istəyir
15:37 / 03-05-2024
Yeni mafiya dəhşətli cinayətlərini artırır
15:35 / 03-05-2024
Milli Məclis daha 18 qanuna dəyişiklik edəcək - Siyahı
15:25 / 03-05-2024
Xaricdə oxuyan daha 62 nəfərin diplomu tanınmayıb
15:20 / 03-05-2024
Avropa Komissiyasının rəsmisi: "Cənubi Qafqaz regionunda sülh hər şeyi dəyişəcək"
14:51 / 03-05-2024
Aİ, Fransa və Çin liderlərinin üçtərəfli görüşü olacaq
14:30 / 03-05-2024
COP29.az vebsaytı istifadəyə verilib
14:16 / 03-05-2024
Elmar Vəliyevi güllələyənlə bağlı daha bir qərar verilib
14:17 / 29-04-2024
Füzuli şəhərinə növbəti köç karvanı yola salınıb - (Yenilənib) - Foto
16:48 / 01-05-2024
Prokurorluq əməliyyat keçirib, vəzifəli şəxslər cinayət başında saxlanılıb - (Yenilənib)
15:43 / 30-04-2024
Laçın şəhərinə növbəti köç karvanı yola salınıb - (Yenilənib)
14:28 / 29-04-2024
DİM imtahanların vaxtını dəyişib
12:15 / 29-04-2024
Nazim Bəydəmirlinin məhkəməsi başlayıb
19:27 / 30-04-2024
Şair Elçin Mirzəbəyli ilə görüş keçirilib - Fotolar
17:18 / 01-05-2024
İlham Əliyev VI Ümumdünya Mədəniyyətlərarası Dialoq Forumunda iştirak edib - Video - Fotolar (Yenilənib)
09:41 / 29-04-2024
İki gimnastımız beş medal qazanıb
10:47 / 29-04-2024
Xalq artisti ilə həkimin məhkəməsi yenidən başlayır
22:56 / 30-04-2024
Cinçıxaran Rassel Krou şeytanı dəhşətə gətirir
18:11 / 29-04-2024
Bakıda beynəlxalq oyun festivalı keçiriləcək
12:20 / 29-04-2024
Prezident icra başçısı təyin edib - Sərəncam
Çörəklə bağlı təhlükəli vəziyyət yaranıb; Un məmulatlarına zərərli maddələr qatılır - Ekspertlər
Tarix: 24-04-2018 11:08 | Bölmə: Araşdırma / Slayd
Ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ciddi problemlər var. İstər qida məhsulları istehsalı ilə məşğul olan müəssisələrdə, istərsə də satış mərkəzlərində ortaya çıxan bıabırçı faktlar cəmiyyətdə də ciddi narazılıqla qarşılanır.
Gündəlik tələbat məhsullarından olan çörəklə bağlı da vəziyyət acınacaqlıdır. Bakıda istehsal olunan çörək və çörək məhsullarının keyfiyyəti ilə bağlı mediada yayılan məlumatlar da buna sübutdur. Çörəyin içindən yad əşyanın (dəmir parçası, ip və s.) çıxması ilə bağlı xəbərlərlə demək olar ki, vaxtaşırı rastlaşırıq. Bu kimi neqativ hallar Bakıda fəaliyyət göstərən ən xırda çörək sexindən tutmuş, ən nüfuzlu fabrik və zavodların istehal etdiyi çörəklərdə müşahidə olunub. Təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki, bu cür hallar intensivləşsə də, aidiyyatı qurumlar ciddi tədbir görmür.
Ən ciddi problemlərdən biri də çörəkbişirmə prosesində istifadə olunan un və qatqı maddələri ilə bağlıdır. Artıq ekspertlər vəziyyətin kritik həddə olduğunu bildirirlər.
Bu barədə “Reytinq” qəzetinə açıqlama verən “Sağlam Cəmiyyət” İctimai Birliyinin sədri Elçin Bayramlı deyib ki, bəzi qidalar xəstəliyə yol açan başlıca vasitədir. Onun fikrincə, bu sıraya çörək də daxildir:
“Bu gün süfrələri çoxları çörəksiz təsəvvür etmir. Hər bir xörək növü ilə çörəyi bir yerdə görmək adət halını alıb. Amma bu, yalnız bəzi ölkələrdə belədir. Bəşəriyyət yavaş-yavaş çorəyə "Əlvida" deyir. Heç olmasa, bir dəfə inkişaf etmiş ölkələrdə olan hər kəs bunu aydın dərk edir.
Məşhur rus alimi A. P. Çuprin yazır ki, elmin hələ mövcud olmadığı dövrdə insanın bütün qidalar arasında çörəyə üstünlük verməsi bəşəriyyəti çox mürəkkəb, çıxılmaz vəziyyətdə qoyub. Nə qədər torpaq əkilir, çörək istehsalına nə qədər vəsait, nə qədər əmək sərf olunur! Nəticədə insanlar sağlamlıq əvəzinə xəstəlik qazanır.
Ölkəmizdə çörək problemi yarandığı illərdəki vəziyyəti xatırlayın - insanlar çörək almaq üçün az qala bir-birini qırmağa hazır idi. O zaman məndə sual yaranmışdı - bir tikə çörəkdən ötrü özümüzü bu qədər "öldürməyimizə" dəyərmi? Dünya şöhrətli alimlər - Herbert Şelton, Neumıvakin, Katsuzdo Nişi, Canan Karatay və digərləri bu suala "Yox!" cavabı verirlər.
Heç olmasa, bircə dəfə xarici ölkədə olanlar təsdiq edər ki, yüksək sivilizasiyalı ölkələrdə çörəyi geridə qalmış ölkələrə nisbətən 10 dəfə az yeyirlər”.
E. Bayramlının sözlərinə görə, taxıl məhsulunun ən böyük qüsuru odur ki, onun tərkibindəki amin turşularının tarazlığı qeyri-mütənasibdir:
“Dənli bitkilərdən hazırlanmış qida, zülal tarazlığını pozduğundan orqanizm daha çox zülal tələb edir. Onu həzm etmək və qana sormaq ücün isə, çoxlu vitamin tələb olunur. Mütəxəssislər məsləhət görür ki, çörəkdən əl çəkə bilməyənlər heç olmasa, kobud üyüdülmüş və aşağı sort undan hazırlanmış çörək yeməlidirlər. Mədə-bağırsağın düşməni, şəkər xəstəliyinə səbəb olan ağ çörəkdən isə tamamilə uzaqlaşmaq lazımdır. Təkcə çörək yox, şirniyyat məhsullarını da buraya aid etmək lazımdır”.
Ekspert nəzərə çatdırıb ki, hazırda çörəklə bağlı əsas problem GMO (geni dəyişdirilmiş) buğdadan və ultrakimyəvi mayadan istifadə olunmasıdır. “GMO-nun necə dəhşətli təhlükə yaratdığı, oqranizmdə genetik səviyyədə dəyişiklik etdiyi hamıya aydındır və bu barədə ətraflı danışmağa ehtiyac görmürəm. Yeni növ maya (droj) isə ondan heç də geri qalmır. Çörək mayasının tez əmələ gəlməsi üçün bu kimyəvi mayadan istifadə edirlər ki, o da orqanizm üçün çox zərərlidir, hətta bəzi alimlərin rəyinə görə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb olur. Ona görə də, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi bu sahədə ciddi yoxlama aparmalıdır. Çünki çörək və un məmulatları strateji sahədir, əhalinin salamlığı ilə bağlı ən vacib sektordur. Həm xaricdən gətirilən GMO buğdalar yoxlanmalıdır, həm də maya. Hazırda isə bu sahədə özbaşınalıqdır. Misal üçün, Mağtağa çörək zavodu çörək adı ilə palçıq kimi bir məhsul düzəldib satır və əhalini zəhərləyir. Bu zavodun rəhbərliyi ciddi cəzalandırılmalıdır. Bəzi zavodlar isə geri qaytarılan çörəkləri yenidən xəmirə qatıb çörək bişirirlər.
Bundan başqa, bəzi məlumatlara görə, çörək zavodları çox aşağı keyfiyyətli un alıb, ona unifer deyilən maddə qatmaqla, ondan əla növ ağ çörək bişirirlər. Unifer isə çox təhlükəli maddə kimi dünya ölkələrində çoxdan qadağan edilib.
Qısası, ölkədə xəstəliklərin sürətlə artmasında çörək və un məmulatları sektorunun da mühüm rolu vardır. Bu hallara son qoyulmalıdır”, – deyə E. Bayramlı fikrini tamamlayıb.
ADP sədrinin müavini, həkim anestezioloq-reanimatoloq Həsrət Rüstəmov da mövzu ilə bağlı maraqlı məqamlara toxunub. H. Rüstəmov “Reytinq”in əməkdaşına deyib ki, un məmulatları əhali tərəfindən ən çox istehlak edilən qida məhsulu olduğundan daim diqqətdə saxlanılmalıdı:
“Ən yaxşı çörək tam taxıl unundan hazırlanmış kəpəkli çörəkdir. Başqa cür desək, bu sahədə qızıl standart - nənə-babalarımızın tarlada əkdiyi, dəyirmanda üyütdüyü taxıldan hazırlanmış çörəkdir. Təbii ki, əhalinin sürətlə artdığı indiki dövrdə bu cür çörək çoxları üçün arzuya çevrilir. Amma inkişaf etmiş ölkələr qida məhsullarına, o cümlədən çörəyin tərkib elementlərinə ciddi nəzarət edirlər. Məsələn, Türkiyədə çörək məhsullarının tərkibinə vurulan qatqılarla bağlı, onların dəqiq miqdarına, insan orqanizmi üçün təhlükəsinədək məlumatlar verilir. Bizdə isə vəziyyət - bir çox digər sahələrdə olduğu kimi - burda da ürəkaçan deyil.
Unun ağardılması, yapışqanlılığının artırılması, ondan hazırlanan çörəyin gec boyatlaması və s. məqsədlər üçün tərkibinə müxtəlif kimyəvi qatqılar vurulur. Buraya Vitamin C, dəmir mineralı, xörək duzu kimi təhlükəli olmayan və ya faydalı qatqılarla yanaşı insan orqanizminə təhlükə yaradan qatqılar da daxildir. Məsələn, unun ağardılması üçün Benzoil peroksid adlı E928 ilə markalanmış kimyəvi maddədən istifadə edilir ki, bu maddə də ciddi allergiya törədən xüsusiyyətə malikdir. Və ya bu cür markalanmış çoxsaylı maddələr, hətta heyvan tükündən hazırlandığı bildirilən maddələrin qatılması haqqında da məlumatlar verilir. Bu maddələrin konserogen olması şübhələri var. Böyük ehtimalla sayında ciddi artım olan ağır xəstəliklərin yaranmasında bu cür qidaların mühüm rolu var”.
Həkim-ekspert GMO-lu məhsullardan da danışıb. Deyib ki, genetik modifikasiya olunmuş məhsullar bəladır:
“Artıq sübut olunub ki, GMO məhsulları bədxassəli şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Son tədqiqatlardan biri İtaliyada aparılıb və artıq nəticə məlumdur. GMO məhsulları ilə qidalandırılan laboratoriya heyvanlarında bədxassəli şişlər digər qrupa nisbətən 3-4 dəfə artıq əmələ gəlib.
Ona görə də haqqında bəhs etdiyimiz sahəyə nəzarət və diqqət artırılmalıdır. Ən azından insanlar maarifləndirilməlidir. Kütləvi hazırlanan un məmulatları, o cümlədən çörəyin tərkibində nə varsa, xalqa tam açıqlanmalıdır. Qoy insanlar özləri seçsinlər ki, onlar hansı məhsullara üstünlük verirlər: GMO və ya orqanik məhsullara”.
Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov da çörək bişirilməsi zamanı əlavə edilən qatqılarla bağlı narahatlığını ifadə edib. E. Hüseynovun sözlərinə görə, bu qatqıların əlavə edilməsi çörəyin yararlılıq müddətinin artırılmasına hesablanır: "Kəpək insan orqanizmi üçün çox xeyirlidir. Ona görə də onun çörəyə qarışdırılması xeyirli komponent sayıla bilər. Tam kəpəkli çörək də faydalıdır. Lakin o başqa məsələdir ki, kəpək necə və nədən əldə olunub.
İnsanlar çörəyin tez xarab olması və yaxud uzun müddət saxlanılsa da, xarab olmaması ilə bağlı şikayətlər edirlər. Birinci halda çörəklərdə yapışqan olur. Bu isə o deməkdir ki, onun tərkibinə kimyəvi maddələr qarışdırılır”.
AİB sədri diqqətə çatdırıb ki, çörəyin uzun müddət qalması üçün bəzən onun tərkibinə arzuolunmaz maddələr qarışdırırlar:
“Üç il öncə Azərbaycanda 1,5 il müddəti olan Almaniyada istehsal olunmuş çörək var idi. Mübarizə apararaq onun yararlılıq müddətinin qısaldılmasına nail olduq. Çörək 72 saatdan sonra qurumur, xarab olmursa, deməli, onun tərkibində kimyəvi maddələr mövcuddur. Çörəyə qatılan bu qatqıların 200-dən çox növü var. Çörəyə belə qatqıların əlavə edilməsinə səbəb isə malların yararlıq müddətinin artırılmasına hesablanıb. Bu isə insan səhhətinə mənfi təsir göstərir".
E. Hüseynov sonda qeyd edib ki, çörəkçilərin bir yerə yığılaraq assosiasiya yaratmaları üçün təkliflərlə çıxış etsə də, çörəkçilər toplaşıb problemlərini həll etmək istəmirlər.
Reyting.az
Bölməyə aid digər xəbərlər
Tarix: 24-04-2018 11:08 | Bölmə: Araşdırma / Slayd
Ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı ciddi problemlər var. İstər qida məhsulları istehsalı ilə məşğul olan müəssisələrdə, istərsə də satış mərkəzlərində ortaya çıxan bıabırçı faktlar cəmiyyətdə də ciddi narazılıqla qarşılanır.
Gündəlik tələbat məhsullarından olan çörəklə bağlı da vəziyyət acınacaqlıdır. Bakıda istehsal olunan çörək və çörək məhsullarının keyfiyyəti ilə bağlı mediada yayılan məlumatlar da buna sübutdur. Çörəyin içindən yad əşyanın (dəmir parçası, ip və s.) çıxması ilə bağlı xəbərlərlə demək olar ki, vaxtaşırı rastlaşırıq. Bu kimi neqativ hallar Bakıda fəaliyyət göstərən ən xırda çörək sexindən tutmuş, ən nüfuzlu fabrik və zavodların istehal etdiyi çörəklərdə müşahidə olunub. Təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki, bu cür hallar intensivləşsə də, aidiyyatı qurumlar ciddi tədbir görmür.
Ən ciddi problemlərdən biri də çörəkbişirmə prosesində istifadə olunan un və qatqı maddələri ilə bağlıdır. Artıq ekspertlər vəziyyətin kritik həddə olduğunu bildirirlər.
Bu barədə “Reytinq” qəzetinə açıqlama verən “Sağlam Cəmiyyət” İctimai Birliyinin sədri Elçin Bayramlı deyib ki, bəzi qidalar xəstəliyə yol açan başlıca vasitədir. Onun fikrincə, bu sıraya çörək də daxildir:
“Bu gün süfrələri çoxları çörəksiz təsəvvür etmir. Hər bir xörək növü ilə çörəyi bir yerdə görmək adət halını alıb. Amma bu, yalnız bəzi ölkələrdə belədir. Bəşəriyyət yavaş-yavaş çorəyə "Əlvida" deyir. Heç olmasa, bir dəfə inkişaf etmiş ölkələrdə olan hər kəs bunu aydın dərk edir.
Məşhur rus alimi A. P. Çuprin yazır ki, elmin hələ mövcud olmadığı dövrdə insanın bütün qidalar arasında çörəyə üstünlük verməsi bəşəriyyəti çox mürəkkəb, çıxılmaz vəziyyətdə qoyub. Nə qədər torpaq əkilir, çörək istehsalına nə qədər vəsait, nə qədər əmək sərf olunur! Nəticədə insanlar sağlamlıq əvəzinə xəstəlik qazanır.
Ölkəmizdə çörək problemi yarandığı illərdəki vəziyyəti xatırlayın - insanlar çörək almaq üçün az qala bir-birini qırmağa hazır idi. O zaman məndə sual yaranmışdı - bir tikə çörəkdən ötrü özümüzü bu qədər "öldürməyimizə" dəyərmi? Dünya şöhrətli alimlər - Herbert Şelton, Neumıvakin, Katsuzdo Nişi, Canan Karatay və digərləri bu suala "Yox!" cavabı verirlər.
Heç olmasa, bircə dəfə xarici ölkədə olanlar təsdiq edər ki, yüksək sivilizasiyalı ölkələrdə çörəyi geridə qalmış ölkələrə nisbətən 10 dəfə az yeyirlər”.
E. Bayramlının sözlərinə görə, taxıl məhsulunun ən böyük qüsuru odur ki, onun tərkibindəki amin turşularının tarazlığı qeyri-mütənasibdir:
“Dənli bitkilərdən hazırlanmış qida, zülal tarazlığını pozduğundan orqanizm daha çox zülal tələb edir. Onu həzm etmək və qana sormaq ücün isə, çoxlu vitamin tələb olunur. Mütəxəssislər məsləhət görür ki, çörəkdən əl çəkə bilməyənlər heç olmasa, kobud üyüdülmüş və aşağı sort undan hazırlanmış çörək yeməlidirlər. Mədə-bağırsağın düşməni, şəkər xəstəliyinə səbəb olan ağ çörəkdən isə tamamilə uzaqlaşmaq lazımdır. Təkcə çörək yox, şirniyyat məhsullarını da buraya aid etmək lazımdır”.
Ekspert nəzərə çatdırıb ki, hazırda çörəklə bağlı əsas problem GMO (geni dəyişdirilmiş) buğdadan və ultrakimyəvi mayadan istifadə olunmasıdır. “GMO-nun necə dəhşətli təhlükə yaratdığı, oqranizmdə genetik səviyyədə dəyişiklik etdiyi hamıya aydındır və bu barədə ətraflı danışmağa ehtiyac görmürəm. Yeni növ maya (droj) isə ondan heç də geri qalmır. Çörək mayasının tez əmələ gəlməsi üçün bu kimyəvi mayadan istifadə edirlər ki, o da orqanizm üçün çox zərərlidir, hətta bəzi alimlərin rəyinə görə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb olur. Ona görə də, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi bu sahədə ciddi yoxlama aparmalıdır. Çünki çörək və un məmulatları strateji sahədir, əhalinin salamlığı ilə bağlı ən vacib sektordur. Həm xaricdən gətirilən GMO buğdalar yoxlanmalıdır, həm də maya. Hazırda isə bu sahədə özbaşınalıqdır. Misal üçün, Mağtağa çörək zavodu çörək adı ilə palçıq kimi bir məhsul düzəldib satır və əhalini zəhərləyir. Bu zavodun rəhbərliyi ciddi cəzalandırılmalıdır. Bəzi zavodlar isə geri qaytarılan çörəkləri yenidən xəmirə qatıb çörək bişirirlər.
Bundan başqa, bəzi məlumatlara görə, çörək zavodları çox aşağı keyfiyyətli un alıb, ona unifer deyilən maddə qatmaqla, ondan əla növ ağ çörək bişirirlər. Unifer isə çox təhlükəli maddə kimi dünya ölkələrində çoxdan qadağan edilib.
Qısası, ölkədə xəstəliklərin sürətlə artmasında çörək və un məmulatları sektorunun da mühüm rolu vardır. Bu hallara son qoyulmalıdır”, – deyə E. Bayramlı fikrini tamamlayıb.
ADP sədrinin müavini, həkim anestezioloq-reanimatoloq Həsrət Rüstəmov da mövzu ilə bağlı maraqlı məqamlara toxunub. H. Rüstəmov “Reytinq”in əməkdaşına deyib ki, un məmulatları əhali tərəfindən ən çox istehlak edilən qida məhsulu olduğundan daim diqqətdə saxlanılmalıdı:
“Ən yaxşı çörək tam taxıl unundan hazırlanmış kəpəkli çörəkdir. Başqa cür desək, bu sahədə qızıl standart - nənə-babalarımızın tarlada əkdiyi, dəyirmanda üyütdüyü taxıldan hazırlanmış çörəkdir. Təbii ki, əhalinin sürətlə artdığı indiki dövrdə bu cür çörək çoxları üçün arzuya çevrilir. Amma inkişaf etmiş ölkələr qida məhsullarına, o cümlədən çörəyin tərkib elementlərinə ciddi nəzarət edirlər. Məsələn, Türkiyədə çörək məhsullarının tərkibinə vurulan qatqılarla bağlı, onların dəqiq miqdarına, insan orqanizmi üçün təhlükəsinədək məlumatlar verilir. Bizdə isə vəziyyət - bir çox digər sahələrdə olduğu kimi - burda da ürəkaçan deyil.
Unun ağardılması, yapışqanlılığının artırılması, ondan hazırlanan çörəyin gec boyatlaması və s. məqsədlər üçün tərkibinə müxtəlif kimyəvi qatqılar vurulur. Buraya Vitamin C, dəmir mineralı, xörək duzu kimi təhlükəli olmayan və ya faydalı qatqılarla yanaşı insan orqanizminə təhlükə yaradan qatqılar da daxildir. Məsələn, unun ağardılması üçün Benzoil peroksid adlı E928 ilə markalanmış kimyəvi maddədən istifadə edilir ki, bu maddə də ciddi allergiya törədən xüsusiyyətə malikdir. Və ya bu cür markalanmış çoxsaylı maddələr, hətta heyvan tükündən hazırlandığı bildirilən maddələrin qatılması haqqında da məlumatlar verilir. Bu maddələrin konserogen olması şübhələri var. Böyük ehtimalla sayında ciddi artım olan ağır xəstəliklərin yaranmasında bu cür qidaların mühüm rolu var”.
Həkim-ekspert GMO-lu məhsullardan da danışıb. Deyib ki, genetik modifikasiya olunmuş məhsullar bəladır:
“Artıq sübut olunub ki, GMO məhsulları bədxassəli şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Son tədqiqatlardan biri İtaliyada aparılıb və artıq nəticə məlumdur. GMO məhsulları ilə qidalandırılan laboratoriya heyvanlarında bədxassəli şişlər digər qrupa nisbətən 3-4 dəfə artıq əmələ gəlib.
Ona görə də haqqında bəhs etdiyimiz sahəyə nəzarət və diqqət artırılmalıdır. Ən azından insanlar maarifləndirilməlidir. Kütləvi hazırlanan un məmulatları, o cümlədən çörəyin tərkibində nə varsa, xalqa tam açıqlanmalıdır. Qoy insanlar özləri seçsinlər ki, onlar hansı məhsullara üstünlük verirlər: GMO və ya orqanik məhsullara”.
Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov da çörək bişirilməsi zamanı əlavə edilən qatqılarla bağlı narahatlığını ifadə edib. E. Hüseynovun sözlərinə görə, bu qatqıların əlavə edilməsi çörəyin yararlılıq müddətinin artırılmasına hesablanır: "Kəpək insan orqanizmi üçün çox xeyirlidir. Ona görə də onun çörəyə qarışdırılması xeyirli komponent sayıla bilər. Tam kəpəkli çörək də faydalıdır. Lakin o başqa məsələdir ki, kəpək necə və nədən əldə olunub.
İnsanlar çörəyin tez xarab olması və yaxud uzun müddət saxlanılsa da, xarab olmaması ilə bağlı şikayətlər edirlər. Birinci halda çörəklərdə yapışqan olur. Bu isə o deməkdir ki, onun tərkibinə kimyəvi maddələr qarışdırılır”.
AİB sədri diqqətə çatdırıb ki, çörəyin uzun müddət qalması üçün bəzən onun tərkibinə arzuolunmaz maddələr qarışdırırlar:
“Üç il öncə Azərbaycanda 1,5 il müddəti olan Almaniyada istehsal olunmuş çörək var idi. Mübarizə apararaq onun yararlılıq müddətinin qısaldılmasına nail olduq. Çörək 72 saatdan sonra qurumur, xarab olmursa, deməli, onun tərkibində kimyəvi maddələr mövcuddur. Çörəyə qatılan bu qatqıların 200-dən çox növü var. Çörəyə belə qatqıların əlavə edilməsinə səbəb isə malların yararlıq müddətinin artırılmasına hesablanıb. Bu isə insan səhhətinə mənfi təsir göstərir".
E. Hüseynov sonda qeyd edib ki, çörəkçilərin bir yerə yığılaraq assosiasiya yaratmaları üçün təkliflərlə çıxış etsə də, çörəkçilər toplaşıb problemlərini həll etmək istəmirlər.
Reyting.az
Bölməyə aid digər xəbərlər
5-08-2023, 16:30
Məzar təpikləyənlərin xələfləri - fransızlar
12-04-2023, 09:12
Dünyada cinayət nisbəti: bəzi ölkələr cəhənnəm vadisi, bəziləri yer üzünün cənnətidir
10-04-2023, 16:34
Ən təhlükəli, ən zəgin və ən ucuz şəhərlərin adı açıqlanıb - Siyahı
10-04-2023, 06:58
Böyük təhlükə xəbərdarlığı - Professor dövlət başçısına müraciət edib
31-03-2023, 21:54
Demokratiyanın qətli... - Araşdırma
24-03-2023, 22:33
Azərbaycanın xarici borcu nə qədərdir? - Araşdırma
16-12-2022, 10:33
Ermənilərin statistik yalanı - Qarabağda nə qədər erməni yaşayır?
23-08-2022, 11:06
Professor Azərbaycan prezidentinə müraciət edib: “Elmimizi xilas edin!”
22-03-2022, 13:10
Dünya ticarətinin 80 faizini təşkil edən gəmiçilik məhv edilib
11-03-2022, 16:09
Taxıl qıtlığı: dünya gözünü Avropa istehsalçılarına zilləyib
11-03-2022, 14:33
Böyük güclər Ukrayna səmasını niyə qapatmaq istəmir?
17-02-2022, 15:45
Kürdə su azalır: "Vəziyyət yaxın illərdə düzəlməyəcək" - Araşdırma
11-11-2021, 16:47
Pandemiyanın daha bir fəsadı - Alimlər həyəcan təbili çalır
11-11-2021, 13:51
Ermənilərin törətdiyi ekoloji fəlakət beynəlxalq səviyyədə müzakirəyə çıxarılıb - Araşdırma
31-10-2021, 09:46
Baş tutmayan 12-ci abortun “fəsadı”: bioloji ana məşhur qızdan üzr istəyəcək - Fotolar
24-10-2021, 15:13
Naqafil güllə xanım-operatorun həyatına son qoyub - Fotolar
27-08-2021, 15:45
Azərbaycandakı əcnəbilərə vaksin vurulmur: pasportu necə alsınlar?
3-03-2021, 15:15
Koronavirusdan sağalanların səhhətində başqa problemlər yaranır
8-02-2021, 13:53
Azərbaycanın bir neçə universitetində dərslər bərpa olunmayacaq
6-11-2020, 12:21
Qarabağda ermənilərin yandırdığı və ya donuz tövləsinə çevrilən məbədlər - Araşdırma
7-08-2020, 14:27
Yeni idarəetmə sistemi gəlir: dövlət şirkətləri büdcənin “pulsoran”ı rolundan çıxarılacaq
19-06-2020, 15:03
Sosial Tədqiqatlar Mərkəzi Azərbaycan insanının qorxu indeksini öyrənmək üçün sorğu keçirib
12-06-2020, 14:15
Qarabağ üsyanı - 100 il: Mübarizə tariximizin şanlı səhifəsi
30-04-2020, 18:51
“8-ci kilometr bazarı”nın sahibi ilə bağlı müəmmalı hadisə: onu gecəyarısı kim və ya kimlər soyub?
2-04-2020, 13:39
Koronavirusdan sonra... - Dünyada böyük dəyişiklik gözlənilir
9-10-2019, 19:10
Ölkə təhsilində ciddi problemlər aşkarlanıb - Araşdırma
18-09-2019, 12:29
“Leş mafiyası”nı kimlər himayə edir? - Yeni detallar
2-09-2019, 08:06
Uşaqsız ailələrdə boşanma artıb - Statistika
27-08-2019, 22:16
Agentlik sədrinin biznes ortağı haqda yeni məlumatlar yayıldı - Fotolar
26-08-2019, 14:55
Komitə və ASC sədrlərinin keçirdiyi tenderlərin qalibi olan şirkət rəhbəri haqda sənədlər yayıldı - Siyahı
23-08-2019, 17:07
Deputat Ağalar Vəliyev xaricdə oğlunun adına nələr almayıb ki... - Siyahı yayıldı - Fotolar
26-06-2019, 12:20
Kimə hesabdan “2” yazaq? DSK sədri Tahir Budaqova, yoxsa MSK sədri Məzahir Pənahova... – Araşdırma
22-06-2019, 15:58
"Azəriqaz"dakı yoxlama niyə dayandırılıb? - Palatadan şübhəli qərar
10-05-2019, 13:38
İcra Hakimiyyəti heç bir səbəb göstərmədən bir ailəni evsiz qoydu
20-02-2019, 08:49
Dəmirqapı Dərbəndim: Rus işğalı, yoxsa... farsların əlindən nicat?
26-01-2019, 20:20
“Ən böyük Niyazi, ondan böyük yox” - Fazil Rəhmanzadə
19-01-2019, 20:14
Qarabağla bağlı növbəti təhlükəli plan işə düşüb - Ekspertlər
11-01-2019, 13:48
“O olmasın, bu olsun” əsəri farslar tərəfindən oğurlanıb? - Araşdırma
30-11-2018, 23:34
Təhsilə ayrılan büdcə vəsaitlərini mənimsəyirlər: İnvestisiya xərcləri artırılsa da, şəffaflıq təmin edilmir
14-10-2018, 00:06
Ali məktəblərə qəbul imtahanlarının yeni qaydaları narazılıq yaradıb
23-09-2018, 10:35
Minlərlə məzunun ali təhsil diplomu tanınmaya bilər - Xəbərdarlıq
26-05-2018, 21:11
On ikinci imza - Hacı Mirzə Səlim Axundzadə
Bu gün, 07:20
Yeni araşdırma: prostat xərçənginin qarşısı alınır
Dünən, 13:35
Azərbaycan genişmiqyaslı müharibəyə hazırlaşır?
Dünən, 12:24
Müdafiə Nazirliyinin xidmət rəisi həbs olunub
Dünən, 11:08
İnsan orqanizminə ən faydalı balıq növləri açıqlanıb - Onların yeyilməsi erkən ölüm riskini azaldır
Dünən, 11:03
Vəzifəli şəxslərə cinayət işi açılıb
Dünən, 08:33
Günəşdəki partlayış Yerdə maqnit qasırğası yaradıb
2-05-2024, 20:06
Ayda 4G şəbəkəsi yaradacaqlar
2-05-2024, 16:15
Parlament seçkiləri vaxtından əvvəl keçirilə bilər
1-05-2024, 17:58
Yeni yaradılan "Həyat ağacı" ekoloji problemləri həll edəcək, insan ömrünü uzadacaq
1-05-2024, 10:55
Ruslar Ukraynanın daha iki yaşayış məntəqəsini ələ keçirib - Fotolar
1-05-2024, 08:19
Birinci siniflərə sənəd qəbulu başlayır
1-05-2024, 07:28
ÜST xəbərdarlıq edir: humanitar fəlakət yaxınlaşır!
30-04-2024, 22:42
Magistraturalara qəbul imtahanının nəticələri açıqlanıb
30-04-2024, 12:02
Çin İranın ətəyini buraxmayacaq - Pekin niyə Tehranın tərəfini tutur?
29-04-2024, 18:12
Azərbaycanla Ermənistan arasında 35 sərhəd dirəyi quraşdırılıb
29-04-2024, 16:12
Türkiyənin NATO ilə bağlı qərarı 32 dövlətə çatdırılıb
29-04-2024, 15:55
İsa Qəmbər Müsavat başqanı postuna namizəd olub
29-04-2024, 12:54
Prezident iki nazir müavini təyin edib
29-04-2024, 11:46
Qərb Tiflisi Rusiyaya görə cəzalandırır
29-04-2024, 09:22
Ermənistanın Azərbaycana hərbi təcavüzü nəticəsində itkin düşənlərin yeni sayı açıqlanıb - Foto
29-04-2024, 07:57
Tbilisiyə xüsusi təyinatlı qüvvə yeridilib
28-04-2024, 23:14
Antoni Blinken İlham Əliyevə zəng edib
28-04-2024, 18:14
"Boinq" kosmosa uçacaq - Fotolar
28-04-2024, 17:52
Türkiyə səmasında insanabənzər cismlər peyda olub
28-04-2024, 17:21
Sədərəkdə sursat partlayıb: iki nəfər həlak olub
27-04-2024, 10:09
Marsdakı "hörümçək sürüsü"nün sirri açılıb - Fotolar
26-04-2024, 20:58
İlham Əliyevlə Olaf Şolts birgə mətbuat konfransı keçiriblər
26-04-2024, 18:36
Blinken Pekində Çini hədələyib
26-04-2024, 18:15
Azərbaycanla Ermənistan arasında sərhəddə koordinatlar dəqiqləşdirilir
26-04-2024, 13:21
Tehran-Tel-Əviv qarşıdurmasının növbəti dayanacağı haradadır?
26-04-2024, 13:07
Füzuli şəhərinə növbəti köç karvanı gedib - (Yenilənib)
26-04-2024, 12:29
Kosmik Stansiyada tapılan təhlükəli bakteriyalar insanlar üçün əhəmiyyətli ola bilər
26-04-2024, 11:46
Ukraynaya qarşı savaş Kremldəki kabinetlərə keçir - Politoloq
26-04-2024, 11:21
Ağdamdakı Türkiyə-Rusiya Birgə Monitorinq Mərkəzi fəaliyyətini dayandırıb - Fotolar